Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Να πάω στη Χαλκίδα;

 Μετά από την επιτυχία που γνώρισε το brevet της Αττικής, το επόμενο brevet του προγράμματος είναι αυτό της Χαλκίδας. Μας ταξιδεύει βόρεια ως την παραλία της Αγίας Άννας, έπειτα περνούμε το βουνό, φτάνουμε στο Καλαμούδι, Ροβιές και επιστροφή μέσω Λίμνης. Ας μας περιγράψει τη διαδρομή ο Παύλος Βολιώτης εμπνευστής της συγκεκριμένης διαδρομής.

  Η Εύβοια ειδικά προς το τέλος του Οκτώβρη έχει ένα πρόσωπο στα Βόρεια που αφήνει έκπληκτους όσους πεταλάρουν εκεί...
  Όλα τα χρώματα από τα πλατανόφυλλα με τη μυρωδιά από τη βρεγμένη γη αποτυπώνονται βαθιά στη μνήμη όσων έχουν έρθει στο κλασσικό πια brevet της Εύβοιας. 
  Η διαδρομή ξεκινά από τη Χαλκίδας-Ψαχνών ένα κομμάτι με πρόβλημα λόγω της αυξημένης κίνησης των αυτοκίνητων. 
  Από Ψαχνά και μετά η διαδρομή ηρεμεί, με τις σχετικά νορμάλ ανηφόρες που θα μας φέρουν στο πρώτο κοντρόλ στην Αγία Άννα και μετά από άλλη μια ανάβαση προς κερασιά θα συναντήσουμε την κατάβαση προς Όσιο Δαυίδ και μετά το γνωστό μας χωριουδάκι το Καλαμούδι όπου θα έχουμε και το δεύτερο κοντρόλ. Από κει και μετά η διαδρομή είναι ακόμα πιο βατή με εξαίρεση μια ανηφόρα στην Λίμνη η οποία είναι μικρή σε διάρκεια αλλά ζόρικη σε κλίση.
  Ακολουθεί το "εύκολο" κομμάτι μέχρι το Προκόπι όπου θα ανηφορίσουμε για ακόμα μια φορά τον "Άγιο" αυτή τη φορά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα, και τέλος το κομμάτι Ψαχνά - Χαλκίδα με τη γνωστή κίνηση...
  Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το κλασσικό brevet της Εύβοιας που από το 2013 αποκτά και ένα μικρό "αδελφάκι" με ακόμα πιο πολλά υψομετρικά που θα είναι για πιο διψασμένα παιδιά της ανηφόρας!


  Το brevet αυτό δεν έχει καμία σχέση με της Αττικής. Έχει 3 αναβάσεις 0-600 μέτρα, και άλλη μια στη Λίμνη με τα συνολικά υψομετρικά να είναι πάνω από 3.000 μ και μάλιστα να πλησιάζουν τα 3.500 μ.
  Ένα απλός οδηγός επιβίωσης κάποιον όχι τόσο έμπειρο είναι ο παρακάτω:
  Εκκίνηση και περίπου 20 χιλιόμετρα ευθεία. Αρχίζει η πρώτη ανηφόρα, ο Άγιος. Στην ανηφόρα αυτή δεν χρειάζεται να πατήσει πολύ κάποιος. Είναι η πρώτη και έχει πολλές ακόμη. Αν την ανεβείτε συντηρητικά θα σας κάνει εντύπωση πόσα κουρασμένα άτομα θα περνάτε προς το τέλος.
  Έπειτα από την ανάβαση του Άγιου ακολουθεί η σχετικά σύντομη κατάβαση, και στη συνέχεια ακολουθείτε το ποτάμι με μια ήπια κατωφέρεια γύρω στο 1%. Μετά από κάποια πάνω-κάτω θα φτάσετε στο πρώτο κοντρόλ. Μέχρι εκεί κανονικά δεν πρέπει να έχετε κάνει στάση, πέρα από "βιολογικές ανάγκες"
  Η επιστροφή από το κοντρόλ, στη παραλία της Αγίας Άννας, ξεκινά με μια πολύ απότομη ανηφόρα ως τη διασταύρωση. Μόλις φύγει αυτή, οι κλίσεις γίνονται πιο ομαλές και ο συνεχίζουμε την δεύτερη ανάβαση της ημέρας. Εκεί είναι και τα πιο όμορφα τοπία. Μόλις φτάσετε στο δεύτερο κοντρόλ, έχετε κάνει ακριβώς τη μισή διαδρομή... Και σε υψομετρικά, και σε απόσταση. Οπότε τι καλύτερο από τη ζεστή, ποδηλατική μακαρονάδα του Καλαμουδίου;! Και μάλιστα σε πολύ χορταστική τιμή.
  Ετοιμαστείτε και φύγετε. Υπάρχει λίγη ανηφόρα ακόμη, και κατεβείτε την κατηφόρα με προσοχή. Στις Ροβιές θα κάνετε πάλι πάνω-κάτω και θα ανεβείτε τη σπαστική ανηφόρα της Λίμνης. Πριν όμως την τελική ανάβαση, αυτή του Αγίου κάντε ένα διάλειμμα... Προκόπι και Μαντούδι προσφέρονται για στάση.
  Μόλις νιώσετε έτοιμοι.... Φύγατε! Δίπλα στο ποτάμι με 1-2% ανηφορίτσα και στο τέλος ο Άγιος.... Μόλις τον κατεβείτε μένει απλά η ευθεία από τα Ψαχνά ως τη Χαλκίδα. Προσοχή στα αυτοκίνητα.... Είναι πάμπολλα εκεί!

  Σε γενικές γραμμές είναι ένα brevet δύσκολο που όμως κάποιος που έχει κάνει προπόνηση μπορεί να το βγάλει. Μπορεί να φανεί ακόμη και εύκολο σε ένα που έχει προπονηθεί, όμως σε κάποιον που το υποτιμήσει οι ανηφόρες και ο καιρός του Οκτώβρη δεν πρόκειται να του χαριστούν.

  Η διαδρομή του 2011 http://connect.garmin.com/activity/122966053

  Οι εγγραφές για τους Αθηναίους είναι τις Δευτέρες 8 & 15 Οκτώβρη 20.00-22.00 στα γραφεία της ΠΕΠΑ στις Αχαρναί και την Πέμπτη 11 Οκτώβρη 21.00-22.00 στα γραφεία του Κρόνου στη Νίκαια (Π. Ράλλη 163).
  Όποιος δεν έχει ξανακάνει brevet φέτος θα πρέπει να κατεβάσει την υπεύθυνη δήλωση από το site της ΠΕΠΑ ή από εδώ. Να πάει σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό τμήμα και να λάβει γνήσιο της υπογραφής. Με αυτό το χαρτί θα πρέπει να πάει στα παραπάνω σημεία τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Όσοι έχετε δώσει δήλωση μέσα στο 2012 δεν χρειάζεστε ξανά υπεύθυνη δήλωση.
  Για τους εκτός Αττικής τηλεφωνική δήλωση μέχρι 15 Οκτώβρη στο τηλ          69483638 δεκαεννιά. Παύλος Βολιώτης, μόνο λογικές ώρες. Πληροφορίες επίσης στο ίδιο τηλέφωνο

  Ευχές για καλό καιρό και πολλές συμμετοχές, αν και με βροχή τα τοπία είναι πολύ πιο εντυπωσιακά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!

To blog είναι ενημερωτικό σχετικά με τον προγραμματισμό των διοργανώσεων brevets και δεν είναι χώρος διαλόγου τύπου forum.
Για πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο brevet επικοινωνήστε με τον αντίστοιχο υπεύθυνο μέσω email. Το τηλέφωνο είναι ΜΟΝΟ για περιπτώσεις ανάγκης και δήλωσης συμμετοχής και ΜΟΝΟ λογικές ώρες
Ως εκ τούτου τα σχόλια δεν θα απαντώνται, και πιθανόν να μην δημοσιεύονται, αλλά τα λαμβάνουμε υπόψιν.
Εφόσον υπάρχει κάποια απορία σε σχόλια που δεν απαντάται σε άλλο σημείο του blog θα γίνει ανάλογη απάντηση/ανάρτηση ή θα δοθεί απάντηση με email.
Για σχόλια σχετικά με το blog: love_ektoras@yahoo.com