Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Geocaching

Μετά από την Αττική τι;
  
  Το brevet ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και έγινε η πρώτη σε συμμετοχές και τερματισμούς επίσημη ποδηλατική εκδήλωση στην Ελλάδα. Επειδή η (αθλητική) ζωή συνεχίζεται και πέρα από τα brevets θα σας παρουσιάσω ένα νέο χόμπι με όλο και περισσότερους φίλους, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο

  Ο τίτλος του θέματος είναι το όνομα ενός παιχνιδιού. Ένα παιχνίδι το οποίο είναι ανοιχτό για όλους τους χρήστες gps. Τηλέφωνο, gpsr, tablet, smartphone... Όλα κάνουν.
  Ουσιαστικά πρόκειται για το παλιό παιχνίδι "κυνήγι θησαυρού" αλλά με σύγχρονους κανόνες. Κάποιος κρύβει ένα κουτί "cache" (από 1,5 cm διάμετρο μέχρι 1x1 μέτρο!) σε κάποιο σημείο και ανακοινώνει τις συντεταγμένες του. Οι "κυνηγοί" ή "geocachers" ψάχνουν να το βρουν και μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο www.geocaching.com. Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν και οι κανόνες του παιχνιδιού.
  Ας δούμε πως παρουσιάζει το παιχνίδι ο Έλληνας χρήστης Yannisp στο ελληνικό site του παιχνιδιού
http://www.geocaching-gr.com.
  
  Το Geocaching είναι ένα παιχνίδι για χρήστες GPS που συνδυάζει διασκέδαση και περιπέτεια. Οι συμμετέχοντες μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά μιας συσκευής GPS, αλλά ταυτόχρονα ανακαλύπτουν και τις ομορφιές που έχει να μας προσφέρει ο πλανήτης μας. Η βασική ιδέα είναι να κρύψουν κουτιά (ονομάζονται "γεωκρύπτες" ή "κρύπτες", στα αγγλικά "geocaches" ή "caches") οπουδήποτε στον κόσμο και να δημοσιεύσουν τις συντεταγμένες των κρυπτών σε ιστοσελίδες που υπάρχουν γι' αυτό τον σκοπό. Μία κρύπτη είναι συνήθως ένα μικρό αδιάβροχο κουτί (π.χ. τάπερ) που περιέχει ένα ημερολόγιο, ένα μολύβι για να υπογράψει στο ημερολόγιο αυτός που θα βρει την κρύπτη και τον "θησαυρό", που συνήθως είναι μικρά παιχνιδάκια και διάφορα αντικείμενα μικρής αξίας.
  Άλλοι παίκτες με την βοήθεια συσκευών GPS αναζητούν τις κρύπτες αυτές. Οποιος βρεί μια κρύπτη υπογράφει στο ημερολόγιο και εάν θέλει γράφει και δυο λόγια για την κρύπτη π.χ. πως την ανακάλυψε, την διαδρομή του μέχρι εκεί, έναν χαιρετισμό προς τους άλλους επισκέπτες κ.λπ. Ο μοναδικός κανόνας που ισχύει για όποιον βρει μια κρύπτη είναι : Εάν πάρετε ένα αντικείμενο από την κρύπτη, πρέπει να αφήσετε ένα νέο αντικείμενο στην κρύπτη.
Κρύπτες
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 970.000 κρύπτες καταχωρημένες σε διάφορες ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες σε αυτό το παιχνίδι. Οι κρύπτες είναι τοποθετημένες σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, και στις επτά ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ανταρκτικής.Δυστυχώς, το παιχνίδι στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένο. Στην χώρα μας υπάρχουν σήμερα (Ιανουάριος 2010) περίπου 790 κρύπτες στις οποίες παρατηρείται δραστηριότητα κυρίως το καλοκαίρι από πολλούς επισκέπτες που έρχονται γαι τουρισμό. Αντιθέτως σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία υπάρχουν 100.328, 7.549 και 9.518 κρύπτες αντίστοιχα.(Ιούλιος 2009)

  Προσωπικά χρησιμοποιώ πολλές φορές το παιχνίδι αν βαριέμαι να βγω για προπόνηση. Μπορώ να πάω για ποδηλασία στην Πάρνηθα και να βρω κάποιες. Ή για περπάτημα στον Υμηττό. Ή για MTB στα βασιλικά κτήματα. Ή ακόμη και περπάτημα στην πόλη! Μάλιστα τις προάλλες ξεκίνησα από το ΟΑΚΑ, τραβέρσαρα όλα τα Τουρκοβούνια και κατέληξα στο Αττικό Άλσος. Μια διαδρομή μέσα στην πόλη που σε μερικά σημεία χρειάστηκε αναρρίχηση!
 Έχω δει μέρη στη Αθήνα που δεν ήξερα την ύπαρξή τους! Και εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα πως στην Κορυφή της Δίρφυς υπάρχει κρύπτη.... Είχα περάσει μια εβδομάδα νωρίτερα από εκεί. Εάν ασχοληθείτε θα μπείτε σε έναν άλλον μυστικό κόσμο... Εκεί που περπατάτε κάθε μέρα, μπορεί κάποιος να έχει βάλει ένα κουτάκι από φιλμ και να μην το ξέρατε!

  Φυσικά εκτός από άτομα που βρίσκονται χρειάζονται και άτομα που κρύβουν θησαυρούς. Μέχρι τώρα βάζω σε κάποια σημεία που είναι ιδανικά για προπόνηση ποδηλασίας.


  Καλό κυνήγι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!

To blog είναι ενημερωτικό σχετικά με τον προγραμματισμό των διοργανώσεων brevets και δεν είναι χώρος διαλόγου τύπου forum.
Για πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο brevet επικοινωνήστε με τον αντίστοιχο υπεύθυνο μέσω email. Το τηλέφωνο είναι ΜΟΝΟ για περιπτώσεις ανάγκης και δήλωσης συμμετοχής και ΜΟΝΟ λογικές ώρες
Ως εκ τούτου τα σχόλια δεν θα απαντώνται, και πιθανόν να μην δημοσιεύονται, αλλά τα λαμβάνουμε υπόψιν.
Εφόσον υπάρχει κάποια απορία σε σχόλια που δεν απαντάται σε άλλο σημείο του blog θα γίνει ανάλογη απάντηση/ανάρτηση ή θα δοθεί απάντηση με email.
Για σχόλια σχετικά με το blog: love_ektoras@yahoo.com